VEĽKONOČNÝ KYSNUTÝ KOLÁČ
INGREDIENCIE:
½ kg polohrubej múky
1 dcl oleja
2 vajcia
3PL kryštálového cukru
droždie
mlieko
soľ
mak
orechy
maslo
tvaroh
Príprava kysnutého cesta:
Do mlieka dám "dva stĺpiky" droždia. Na misku preosiatu polohrubú múku,
dcl oleja, 3PL kryštálového cukru, vajce, posolím a pridám mlieko s droždím. Cesto nechám trochu nakysnúť, potom miešam s varechou, dobre vytrepem a nechám kysnúť 1a1/2 hodiny. Vykysnuté cesto dobre vyvaľkám. Cesto posypem makom, zomletými orechmi, kryštálovým cukrom a pokvapkám roztopeným maslom, zabalím a potrieť maslom, alebo pohárikom vykrojím „oválky“ a naplním tvarohom, vymiešaným s 1 vajcom a cukrom. Všetko necchám ešte trošku pokysnúť a potom vložím do horúcej rúry. Chutia výborne!
Katarína Hlbocká, Piešťany